က်န္းမာေရး နဲ ႔ ပက္သက္ လို႔
အမ်ား လက္ခံ
သိရွိ ထားတဲ့
အခ်က္ နဲ႔ တကယ့္ အျဖစ္မွန္
တို႔ဟာ ကြဲလြဲ
ေနတတ္ ပါတယ္။
ေအာက္ ေဖာ္ျပပါအေမး၊ အေျဖ
မ်ား ကို ၾကည့္လိုက္ ရင္ အထင္ နဲ႔ အျမင္
ကြဲျပား ျခားနားေနတာ ကို သိရွိ နားလည္ သြား
ႏိုင္ ပါတယ္။
( ၁ ) လက္ဆစ္
ေတြ ကို ခ်ိဳးဖန္မ်ားရင္ အဆစ္ အျမစ္ ေရာင္ ေရာဂါျဖစ္တတ္ တယ္
မဟုတ္ပါ ဘူး။
လက္ဆစ္ေတြ ကို ခ်ိဳးလုိက္ တဲ့ အခါ ဂြၽတ္ခနဲ၊ ဗ်စ္ကနဲ ျမည္ သြား
တာက အ႐ိုးမ်ား
အၾကား မွာ ပိတ္မိ ေနတဲ့ ဓာတ္ေငြ႔ေတြ ထြက္သြား လို႔
အသံျမည္ ရျခင္း
သာ ျဖစ္ပါ
တယ္။ အ႐ိုး
ၾကား က
အခိုးေအငြ႔ ေတြ ထြက္သြား လို႔ ေပါ့ပါး
ေတာင္ သြားပါေသး
တယ္။
( ၂ ) ဆံပင္၊
ေအမႊး အမွင္ေတြ
ကို မၾကာခဏ
ရိတ္ေပး ရင္ ဆံပင္၊အေမႊး အမွင္
ေတြ သန္လာ
တတ္ ပါတယ္
မဟုတ္ပါဘူး။ ကတ္ေက်း နဲ႔ ဆံပင္ေတြ
ကို ျဖတ္ခ်
လိုက္သလို ပါပဲ။ဆံပင္ အေမႊး
အမွင္ေတြ ကို ရိတ္ေပး ေနတာဟာ ငုတ္စကေလးေတြ တိုသြား႐ံု
သက္သက္ ပဲ ျဖစ္ေစ ပါတယ္။
( ၃ ) အိပ္လြန္းအားႀကီးရင္
ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္သြားတတ္တယ္
မွားပါတယ္။ က်န္းမာ
ေပ်ာ္ရႊင္ေန သူေတြ
ဟာ အလြန္အမင္း အိပ္ေနေလ့ မရွိ
ပါဘူး။ အိ္ပ္ယာ ထဲမွာ အစြဲ
အၿမဲ အိပ္ေနေလ့ရွိသူေတြဟာ သူတို႔မွာ
ေရာဂါ တစ္ခုခု
စြဲကပ္ ၀င္ေရာက္
ေနတဲ့လကၡဏာ ကုိ ၿပေန ပါတယ္။ ဖ်ားနာ
လို႔ ေသာ္လည္း
ေကာင္း၊ စိတ္က်ေ၀ဒနာ ခံစား
ရလို႔ ေသာ္
လည္းေကာင္း အိ္ပ္ယာ ထဲမွာ မထ တမ္းအိပ္ေန ၾကျခင္း
သာ ျဖစ္ပါတယ္
( ၄ ) ႏွာေခ်ခ်င္
လ်က္သား နဲ႔ ႏွာမေခ် ဘဲ ေအာင့္ထားရင္
အႏၲရာယ္ျဖစ္တတ္ ပါတယ္
မွန္ပါတယ္။ ႏွာေခ်
ခါနီး မွ ႏွာေမခ် ဘဲ ေအာင့္ထား
လုိ္က္ရင္ တိုးထြက္ သြားမယ့္
ေလေတြ၊ ႏွပ္ေတြ၊
သလိပ္ ေတြ ဟာ အလြန္ ႏူးညံ့သိမ္ေမြ႔တဲ့ နား အစိတ္ အပိုင္းေတြ
ဆီကို ေရာက္သြား
ပါတယ္။ နားနဲ႔
ပက္သက္ တဲ့ ကူးစက္ ေရာဂါေတြ ျဖစ္တတ္
ပါတယ္။ ျဖစ္ေတာင့္ျဖစ္ခဲ တစ္ခါ
တရံ မွာ နားပင္း သြားတဲ့ အထိ ျဖစ္သြား ႏိုင္ ပါတယ္။
( ၅ ) ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး
မုန္လာ ဥနီ က ဘယ္လို လုပ္ၿပီး
ေဆးဖက္၀င္အာနိသင္ ေတြ ျဖစ္လာ ရသလဲ
လူ အမ်ားစု
က ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္ ေတြ ကို အစိမ္း လိုက္စား မွပိုေကာင္း တယ္ လို႔ ေျပာတတ္ ၾကပါ
တယ္။ ဒါ ေပမယ့္ အာရ္ကင္ေဆး တကၠသိုလ္
မွ ေလ့လာ
ေတြ႔ရွိခ်က္ ေတြ အရ ေကတာ့
မုန္လာဥနီ ေတြ ကို ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္
ရင္ အာဟာရ
ဓာတ္ ပိုၿပီးထက္ျမက္ တယ္ လို႔ သိရ ပါတယ္။
မုန္လာဥနီ ေတြ ကို ခ်က္ျပဳတ္လုိက္တဲ့ အခါ အပူဓာတ္ ရသြား လို႔
မုန္လာဥနီ ေတြ ရဲ႕ အမွ်င္ ေတြ
ဟာ ႏူးညံ့
ေပ်ာ့ေျပာင္း သြား
ပါ တယ္။
အမွ်င္ ေတြေပ်ာ့ၿပီး
ေလ်ာ့ရဲသြားေတာ့ ဖီေနာလစ္
ဓာတ္ေတြ ဟာ ဥနီ ရဲ႕ ကလာပ္
စည္း ေတြမွ
ပိုမိုထြက္ခြင့္ ရသြား
ပါတယ္။ ဖီေနာလစ္
ဓာတ္ေတြ ပိုထြက္
လာလို႔
ေသြးသန္႔ ေစတဲ့
အာနိသင္ ေတြ ပိုမို ရရွိ လာတာ
ျဖစ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ မုန္လာ
ဥနီ ကို အစိမ္း လုိက္ စားတာ
ထက္ ခ်က္ျပဳတ္စားတာ က ပိုၿပီး အက်ိဳး မ်ား
ပါတယ္။
ေမာင္ေမာလင္ိႈင္ ( အပ္စိုက္ကု )
က်န္းက်န္းမာမာ အသက္ ( ၁၀၀ )
From.nadimingalar7.blogspot.com
No comments :
Post a Comment
တစံုတေယာက္....တခုခုရရွိသြားပါသည္......။